A Blogger tudatos használata


Sokan használják a bloggert. Van aki blogol, van aki már-már honlapnak használja. Mások érkező oldalként vagy személyes bemutatkozó oldalként.
De vajon tisztában vannak-en a Google Blogger minden lehetőségével?
Ezt a cikket már régóta tervezgetem de most, hogy megújult a Blogger admin felülete aktuálisabb mint valaha.



Ebben a cikkben összeszedtem a legfontosabb tippeket és trükköket.

Először nézzük a felületeket. Biztos vagyok benne, hogy a többség a böngészőjén keresztül csinosítgatja a blogját, írja a cikkeket, reagál a kommentekre. (Persze sok esetben a kommentek a közösségi média oldalunkon érkeznek, de ettől most tekintsünk el egy kicsit. )

Cikket írni úgy jó, hogy az ember nyugodt  körülményeket biztosít, átgondolja a mondandóját, utána néz dolgoknak, nekiül és leírja. Vannak azonban olyan esetek amikor kutyafuttában, héven, villamoson jut eszünkbe valami. Vagy csak a cikk olvasása közben veszünk észre egy helyesírási hibát. Ezt jó ha kitudjuk javítani gyorsan. Csak hát a laptop vagy az asztali számítógép ritkán van az ölünkben a metrón, pláne internet kapcsolattal. Ekkor jönnek képbe az okostelefonok és tabletek. A Google Bloggernek ugyanis van androidos megfelelője, amit a Play Áruházból le is tölthetünk.
Ez tökéletesen kompatibilis táblagéppel és mobillal egyaránt, azonban véleményem és tapasztalatom alapján sokkal kevesebb dolgot lehet benne elintézni. Ezért is hoztam fel példának a szövegjavítást. Itt ugyanis nem tudunk képet feltölteni a cikkbe. (Én is gépnél fogom véglegesíteni a cikket.)
Tudunk azonban linket berakni, új cikket létrehozni és elmenteni azt piszkozatba.
A különböző statisztikák és beállítások sem érhetőek el az alkalmazáson keresztül.

Ezzel szemben az asztali felületen a bejegyzéseken és oldalakon túl hozzáférünk a statisztikához ahol nyomon követhetjük blogunk eredményeit, beállíthatunk bevételi kampányokat, hirdetéseket, átalakíthatjuk a blog elrendezését, a sablont valamint hozzáférünk a beállításokhoz.  

A beállításokban 7 almenüpont van.

Sorban: 

Alap: Itt állíthatod be a blog nevét és a szlogent amik a fejlécben jelennek meg, illetve biztonsági protokollokat állíthatsz be amiket érdemes végig olvasni és személyre szabni. Megadhatod a blog nevét, hozzáadhatsz szerkesztőket és beállíthatod a blog láthatóságát.

Bejegyzések megjegyzések és megosztás: Megadhatod, hogy hány bejegyzés jelenjen meg a blogod egy oldalán. Engedélyezheted illetve átállíthatod a hozzászólásokat, illetve csatlakoztathatod Google+ oldalad a blogodhoz.

E-mail: Beállíthatsz egyedi, a bloghoz tartozó email címet aminek a segítségével emailen keresztül is tudsz megjelentetni bejegyzéseket. Ha több szerkesztő van, akkor beállíthatod, hogy ki kapjon értesítést az új email bejegyzésekről.

Nyelv és formázás: Itt adhatod meg az időzónát, állíthatod be a dátum és idő formátumot.
 
Keresési preferenciák: Megadhatod a meta leírást, megadhatsz hibaüzenetet arra az esetre ha a blog nem elérhető és kezelheted a kereső robotokat.

Felhasználói beállítások: Itt beállíthatod a teljes blogger nyelvezetét, a felhasználót ami megjelenik szerkesztőként a cikkeknél és itt kérhetsz értesítést a különböző fejlesztésekről ami a bloggerrel kapcsolatos.

Egyéb: Itt tudsz importálni anyagot a blogodba vagy épp biztonsági mentést csinálni az aktuális tartalomról. Itt tudod törölni a blogodat véglegesen. Beállíthatod a hírcsatornákat és azok láthatóságát valamint saját OpenID-t is. Itt kell megadnod, ha a blogod tartalma felnőtteknek szóló és itt van az a rész ahova be kell másolnod a Google Analytics követő kódodat.

Mielőtt bármibe is belekezdesz a blogoddal kapcsolatban, mindenképp menj végig ezeken a beállításokon.

Nagyobb oldalsó menüpontok:

Sablon: Itt két nagyobb nézőpontot találsz elsőre. Az egyik az asztali nézetet mutatja a másik a mobilnézetet. Lejjebb tekerve a blogger által megadott sablonok közül válogathattok. Ezeket úgy szerkeszthetitek, hogy a fenti asztali nézetes kép alatt a sárga "Személyre szabás" gombra kattintotok.

A személyre szabásra kattintva egy szerkesztő felületre kerülünk, ahol beállíthatjuk a hátteret, a blog felületeinek a szélességét, színeket, betűtípusokat az elrendezést és egyebeket.

FIGYELJ!! Mielőtt a "Vissza a bloggerhez" felirattal visszatérsz a blogger felületre, mindenképp kattints rá az "Alkalmazás a blogon" gombra ha azt szeretnéd, hogy a beállításaid megmaradjanak.


Elrendezés: Itt a sablon tervezőben beállított elrendezést tudod még egy kicsit finomítani. Itt tudsz hozzáadni továbbá különböző modulokat is. Érdemes jól elnevezni a különböző elemeket, hogy később ne kelljen keresgélni.

Oldalak: Itt hozhatsz létre oldalakat, amik majd a menüben megjelennek.

Kampányok: AdWords kampányokat hozhatsz létre, amivel reklámozhatod a blogod és a termékeidet, bár ez pénzbe kerül.

Bevételek: A Google saját pénzszerzési lehetősége. Ehhez sok mindennek meg kell felelned, de ha szeretnél pénzt keresni a blogoddal, ez is egy lehetőség.

Statisztika: Azt hiszem, hogy ezt nem kell nagyon magyarázni. A blogod statisztikáját látod itt. Nyomon követheted napi szinten, hogy hányan és honnan olvasták a bejegyzéseid, valamint azt is láthatod, hogy milyen eszközről és milyen böngészőből érkezett a legtöbb látogató a blogodra.

A bejegyzéseknél pedig értelem szerűen bejegyzéseket tudsz írni. :D

Ami újítás mostanában, hogy eltűnt a blogger kezdőlapja ahol a blogjaid vannak felsorolva. Ehelyett most egy legördülő menüvel tudsz váltani közöttük.

A blogod nevére kattintva, megjelenik a többi is és azok közül bármelyikre kattintva automatikusan annak a szerkesztőjébe kerülsz.  


Megjegyzések